Select Page

Pärnu Immaanueli kogudus kuulub esimeste baptistikoguduste hulka Eestis, kes rajati 1884. aastal. Kogudus sai alguse äratuskoosolekutest, mida peeti Sindis aastail 1878−1881, kus tulid pöördumisele Jüri Mill ja Andres Tetermann ning mitmed teised. Vennad hakkasid hoolega Piiblit uurima ning leidsid, et mõned asjad (ristimine ja leivamurdmine) on kirjas teisti, kui neid praktiseeritakse.

Samal ajal tegutses Riias Pärnumaalt pärit kingsepp Mihkel Oiderman, kes sai ristitud 24. oktoobril 1881. a saksakeelse baptistikoguduse jutlustaja Julius Herrmanni poolt. Ta varustas oma sõpra Jüri Milli baptismi põhimõtteid valgustava kirjandusega. 1884. a saadi ajalehest teada, et Tallinnas on asutatud baptistikogudus. Mill ja Tetermann läksid asja uurima. Tulemus neid ei rahuldanud ning usklike grupp otsustas saata Jüri Milli ja Johan Miili Riiga sooviga, et Julius Herrmann tuleks Pärnusse kogudust rajama. Herrmann tegi ettepaneku, et saadikud astuksid Riia kogudusse, sest nii oleks tal kergem oma koguduse liikmeid külastama minna. Mill ja Miil astusidki Riia Siioni Baptisti Kogudusse ning ristiti Herrmanni poolt 25. juulil 1884. Peale nende kojusaabumist ja usklikega läbirääkimist kutsuti Herrmann Sinti. Herrmann tuli ja pidas koguduse asutamise koosoleku ning ristis 18. augustil 8 inimest. Seda kuupäeva, mis uue kalendri järgi vastab 30. augustile, peetaksegi Pärnu I Baptisti Koguduse alguseks. Kogudus on saanud emakoguduseks mitmetele Lõuna-Eesti kogudustele. Siit on võrsunud Tartu I (Kolgata), Viljandi ja Pärnu Peeteli kogudused.

Kogudus kogunes algul Sindis, aga kolis peatselt Pärnusse, kus 1896. a avati Henno tänaval oma palvela. Palvelat on laiendatud ja sellele on tehtud juurdeehitus ning see toimib tänaseni. Juba 1884. a asutas Tetermann laulukoori. Pühapäevakooliga alustati aastal 1900. Kogudus oli alguses Riia Siioni Baptisti Koguduse osakond, aga sai iseseisvaks aastal 1891. Jüri Mill kinnitati kuberneri poolt koguduse juhiks 1887. a ja jäi sellele kohale kuni surmani – 1910. a. Ta kujunes mõjukaks jutlustajaks ja juhiks nii Pärnu koguduses kui ka baptistikoguduste liidus, mille esimese juhina toimis aastail 1900−1910.

Peale Teist maailmasõda võeti koguduste käest Pärnus riigi poolt ära mitu palvelat. Nii tuli Henno tänava palvelas jagada ruume evangeeliumi kristlaste, metodistide ja venekeelse baptistikogudusega. See tingis muutuse ka koguduse nimes: 1953. a võeti koguduse nimeks Pärnu Immaanueli Baptistikogudus, nagu see on tänaseni.

Koguduses on 2024. a alguse seisuga 176 liiget. Möödunud aastal ristiti 9 inimest. Tegutseb pühapäevakool ja noortegrupp, segakoor ja mitu ansamblit. Toimuvad piiblitunnid, eakate osaduse kokkusaamised, palvekoosolekud. Kaks korda aastas viiakse läbi Alfa-kursust. Palvemajas toimib ka laste laulustuudio u 30 lapsega. Meie koguduse liige juhatab Pärnu Kristlikku Erakooli, kus õpib 24 last. Koguduse jumalateenistused on jälgitavad veebis nii otse kui tagantjärele. Täpsemat infot saab meie koguduse kodulehelt aadressil: parnuimmaanuel.ee.