Select Page

Mäevalla palvela osales tänavu kohvikutepäevade korraldamises teist aastat. Oleme selles mõttes oma kogemustega alguses ning alles õpime, kas ja millist mõju omab kohvikutepäeva korraldamine koguduse elule. Meeskond on meil väike ning seda enam peab iga otsus olema väga läbimõeldud ja kaalutud, Vaimust juhitud. Kas ettevõtmine on praktiliselt, finantsilisest aspektist ja loomulikult evangeeliumi kuulutamise aspektis mõistlik või tegeleme me lihtsalt asendustegevusega ning võiks selle koha pealt aega ja ressurssi kokku hoida? Piibel kutsub meid üles olema head majapidajad ning seetõttu on selline läbikaalumine ja „mõõtmine enne, kui lõikad“ igati õigustatud.

Oleme selle paari aastaga täheldanud kolme olulist põhjust, miks kodukohvikute päeva korraldamine palvelas on mõistlik ja tasub kaalumist ka nende poolt, kes seda ettevõtmist veel proovinud ei ole.

Esiteks – kiriku uksed avatakse väljaspool tavakssaanud jumalateenistusi, evangeelseid üritusi ja laagreid ümberkaudsete külade, linnade ja kogukondade, aga ka kaugelt tulijate jaoks. Fakt on see, et kohvikutepäevad toovad kogudusse inimesi, kes siia muidu niisama ei jõuaks. Ühelt poolt toob rahva kohale hea söök ja kohvikutepäevade kultuur erinevatest kohtadest läbi jalutada, teiselt poolt annab kohvikutepäeva formaat ideaalse võimaluse avatud vestluseks ja vaimulike teemade avamiseks vabas keskkonnas – kohvitassi taga, imelisi kooke ja muid küpsetisi maitstes. Külalislahkus, koos söömine ja olulistel teemadel vestlemine, kaaslasega n-ö päriselt kohtumine on ju tegelikult kristliku maailmavaate südames. Suhteid ja usaldust luuakse koduski ühiste perekondlike söömaaegadega, kolleegidega koos lõunal käies, ärilõunatel või sõpradega üle pika aja kohvikus kohtudes. Selles on midagi erilist, kui me koos ühes rütmis sööme, arutleme ja koos aja kohvitassi taga maha võtame. Tavaliselt on need jutuajamised sisukad, lähedust loovad, tähenduslikud ja ühendavad. Koos söömine teeb selleks lühikeseks hetkeks võõrast inimesestki tuttava. Alles siis avaneb võimalus inimeste ellu rääkimiseks. See on ka põhjus, miks meie Mäevallas kohvikutepäeval või pärast kontserte lauast lauda käime ning inimestega suhtleme ja tutvume. Ikka eesmärgiga poetada evangeeliumiseeme ning öelda „Tere tulemast tagasi, palvela on avatud ja olemas”. Selgi aastal tulid meie juurde eelmisel aastal kohaletulnud võõrad. Neil oli meeles, kuidas me neid vastu võtsime, kuidas kõik välja nägi ja mida söögiks pakkusime. Oli ju sadu kohvikuid, mille vahel valida, aga nad tulid ikkagi tagasi. Ajalootuurid suurendavad inimeste teadlikkust minevikust ning sellest, mida Jumal läbi aastakümnete oma koguduse läbi ja keskel teeb.

Teiseks – kohvikutepäev on väikeste koguduste jaoks suurepärane võimalus lisaannetuste kogumiseks. Hea majapidaja mõtleb asjad ka alati finantsiliselt läbi. Ka kirikus, ka suure usu ja Jumala usaldamise juures. Oleme näinud, et kohvikutepäev on suurepärane võimalus lisatulu teenimiseks mõne suurema projekti või ettevõtmise jaoks. Meie oleme korraldanud ka vabatahtliku annetusega kontserdi ning oleme saanud nii muusikute kulud kaetud kui ka seemne parenduste jaoks palvelas. Ei saa salata, et iga kord jalg natuke väriseb, kas tuleme oma kuludega nulli, aga Jumal on alati oma ustavust näidanud. Inimesed on valmis kohvikutepäeval kulutama seal, kus igapäevastel poeskäikudel hoitakse kokku, sõbrad ja pereliikmed tulevad kaugemaltki kohale, et rahalise toetusega oma käsi sinu ettevõtmisele külge panna ja koos aega veeta ning mõni võõras teeb lihtsalt lisaannetusi sellepärast, et ta tahab toetada kirikut ja seda konkreetset kohta. Lisaks oleme kogenud seda, et koguduseliikmed tihti ei soovi oma küpsetise või muu toidu kulude katmist, see on nendepoolne panus ka siis, kui nad muudes kohvikutepäevade tegevustes ei saa panustada. Kookide ja käsitööga on palju kirikuid maailmas taastatud ja üles ehitatud, toidu paljunemise ime on kohvikutepäevade juures tavaline. Kuidagi jagub kõigile ja kõigeks, meeskondki saab söönuks, kulud on ammu mitmekordselt kaetud ning mõnele külalisele on võimalik tasuta hõrgutisi kaasa panna.

Kolmas põhjus kodukohviku korraldamiseks kirikus on see, et panustada saavad ka need, kes iganädalases koguduse teenistuses kaasalöömiseks võimalusi ei leia. Esile tuleb andeid ja võimeid, mida tihti ei lähe vajagi või ei märka. Inimesed ise on rollides ja õpivad oskusi, milleks nende igapäevaelus väljund puudub. Olgu selleks müügitöö, võõrastega suhtlemine ja selle harjutamine, oma mugavustsoonist välja tulemine, suursündmuste korraldamise kogemus, logistika läbimõtlemine või või kaunistamine, lilleseadete tegemine. Koguduse meeskond tugevneb ja ühise eesmärgi nimel pingutamine liidab meeskonda ja loob üksmeelt. Oleme täheldanud, et ka koguduseliikmete mittekristlastest perekonnaliikmed on sellise tegevuse puhul valmis käe külge panema ja see teeb ainult rõõmu. See on ka evangeelne aspekt, mis tihti unustatakse või ei osata tähele pannagi – need on ju need pereliikmed, kelle pärast me aastast aastasse kogudusena palume. Boonuseks on seegi, et parimad retseptivahetused toimuvad just kohvikutepäevade raames – ikka on midagi põnevat mõnelt healt perenaiselt õppida ja oma igapäevaelu menüüsse lülitada.

Mida öelda kokkuvõtteks? Kas kohvikutepäev tasub ennast ära? Maakoguduses kindlasti, ilmselt linnaski. Nendel eelnimetatud aga ka paljudel muudel põhjustel. Maaelu suunamine riiklikul tasandil toimub vägagi palju külaliikumise kaudu ja meie tahame olla osa sellest külaliikumisest. Pisut ehk teisiti, kui meie esivanemad, aga kirik on alati olnud aktiivne osaleja külade elus, arengus ja inimeste elude muutumises. See tegevus on evangeeliumi kuulutamise, Jumala koja ehitamise ja parendamise ning koguduse positsioneerimise eesmärgiga suurepärane võimalus tänapäeva kogudusele. Tõsi ta on, et tark majapidaja kaalub Püha Vaimu juhtimises alati kõik läbi ning see on ka vägagi võimalik, et ühel hetkel otsustatakse, et  kohvikutepäeva korraldamine ühel või teisel põhjusel ei ole enam mõistlik. 

Kohvikutepäevad ja muud meetodid tulevad ja lähevad, aga Jumala Sõna ja Kristuse ihu jääb. Praegu aga Mäevalla palvela rahvas rõõmustab väsinuna just edukalt lõppenud kohvikutepäeva, evangeeliumi kuulutuse ja loodud suhete üle ning planeerib saadud finantsseemnest palvela köögi ja einetoa renoveerimist. Neid vilju maitseme aga kogudusena veel mitmeid aastaid ning juba on järgmise aasta kohvikutepäeva päikeseloojangu kontserdiks muusikud ennast üles andnud – nemad tahavad meie tegemistele käe külge panna. Planeerime aegsasti, et oleks ikka kalendris aega. Kui Jumal lubab, siis kohtume järgmiselgi aastal augusti teisel nädalal Läänemaal Põgari-Sassi külas Mäevalla palvelas.