Select Page

Selle aasta augustis said kaks EEKBKL-i kogudust uued noored pastorid. Mustvee Betaania kogudust asus teenima Karl-Emil Kase ja Mähe Baptistikogudust Madis Kivisild.  

Karl-Emil Kase on pärit kristlikust perest ja elanud perega Mustvee lähistel alates algkooliajast. Ta lõpetas 2023. aasta kevadel Kõrgema Usuteadusliku Seminari ja tema kihlatud pruut Meeri Jakobson lõpetas Seminari käesoleval kevadel. Noored plaanivad sügisel abielluda ja seejärel asuda Mustvee palvela korterisse elama. Karl-Emili õde Pille Sapas on Keila koguduse pastori Hans-Kristen Sapase abikaasa. 

Oled pärit kristlikust perest ja usk on olnud Sinu elu loomulik osa lapsepõlvest saati. Kuidas usk sai Sinu jaoks isiklikuks? 

Ma arvan, et usk muutus vanemate usust minu isiklikuks usuks Mustvees. Varateismelisena hakkasin suuresti tänu koguduse noortetööle sügavamalt mõtlema, kes ma olen, miks ma olen, milleks ma siin olen. Ühel iganädalasel noorteõhtul tegin teiste julgustusel päästepalve. Kuigi ma ei kogenud selle käigus otseselt midagi erilist, usun, et Jumal tegi midagi sel õhtul. Ja see sündmus on minu jaoks üks verstapost, pärast mida olen teadlikumalt püüdnud järgida Jeesust. 

Kuidas jõudsid pastorikutseni?

Hindamatult suur osa on jüngerdamisel. Kui pastor Paul Gill ei oleks mind julgustanud ega „tööle” rakendanud, ei oleks ma täna ilmselt EKB liidu üks noorimaid või noorim pastor. Aga samas eks ma olin juba ammu teisi pastoreid vaadates mõelnud, et mis siis kui Jumal tahab, et minust saaks pastor.
Kindlasti ei tulnud see lihtsalt. Esimest korda mõtlesin tõsisemalt selle peale umbes 5 aastat tagasi. Pastor Paul Gill on andnud mulle viimastel aastatel mõista, et minust võiks saada uus pastor. Alguses lükkasin mitmel korral selle mõtte pigem tagasi. Selle aasta talvel tegi juhatus mulle aga ametliku ettepaneku kandideerida pastoriks. Ma võtsin umbes kuu aega, et otsida Jumala tahet ja selgust. Ja otsustasin ettepaneku vastu võtta. 

Oled kihlatud ja plaanite sügisel abielluda. Kas otsus pastoriks saada oli ka kihlatuga läbi arutatud ja milline oli tema roll selles? 

Minu kihlatul oli väga suur roll. Temaga sai üsna palju sel teemal räägitud ja läbi arutatud. Ta hakkas üsna kohe kaasa mõtlema, mis võiks olla tema ülesanne Mustvees või mida tema saaks teha ja milles end rakendada. See omakorda andis mulle julgustust ja tuge. 

Oled lõpetanud KUS-i. Milliste mõtetega õppima asusid ja kas oli ka mõtteid, kuidas õpitut kasutada?

Mina alustasin õppimist üsna kahetiste tunnetega. Ma teadsin, et Jumal on mind KUS-i kutsunud, aga samas puudus mul varasem kokkupuude teoloogiaga ja olin kuulnud ka jutte, et teoloogiat õppides võid üldse usu kaotada. Samas aitas see usu kaotamise jutt hoopis natuke õpingutele kaasa, sest see aitas kohe alguses fookuseerida Jeesusele ja tema õpetusele ja teatud teemasid ja teoloogiaid sügavamalt läbi katsuda.

KUS-i õppima asudes olin arusaamisel,  et tahaks lihtsalt tavalise kristlasena natuke rohkem Jumalat tundma õppida. Samas mõtlesin ja palvetasin, et sel õppimisel oleks ka praktiline pool koguduse töö heaks. 

Milline on Sinu visioon koguduse jaoks?  

Visioon on minu jaoks väga lai mõiste ja ma usun, et kogudus (koguduse aktiiv) peaks mingi hetk koos visiooni teemat käsitlema. Ma arvan, et kogudusest paljud igatsevad näha rohkem noori ja lapsi koguduses. Ja eks see ole suur väljakutse. Aga kuulates lugu sellest, kuidas üks maakogudus Eestis oli peaaegu välja suremas, aga üks väike aktiiv käis regulaarselt koos, et palvetada koguduse tuleviku pärast ja see väike maakogudus kasvas aastaid hiljem suureks üle 100 inimesega koguduseks. See on see, mida Jumal teeb. Ja see annab mulle ja kogudusele väga palju lootust ja julgustust. 

***

Soovime värskele pastorile palju jõudu ja indu ning Jumala hoidmist ja kaitset!