Select Page

Meie Mosaiik koguduse üks õnnistustest on lasterikaste perede rohkus ning kui tavapäraselt jäävad väikelastega pered mõneks ajaks kogudusest ja aktiivsest koguduse-ellu panustamisest eemale, siis nii suur eesõigus on näha, kuidas pered meie koguduses vaatamata väljakutsetele ja raskustele panustavad kaasa, teenivad üksteist ja Jumalat.

Sinna, kus juba on, antakse juurde. Nii on meie mõned Mokod (väikesed kogukonnad, kes kogunevad kodudes pühapäeviti) väga lasterohked ja tihti juhtub, et lapsi on kohal rohkem kui täiskasvanuid. Mida see tähendab ühe koguduse jaoks?

Ilmselgelt kui me räägime jüngerdamisest ning sellest, et me soovime olla olemas teiste jaoks, siis esmalt peame olema olemas oma laste ja nende vaimuliku kasvu jaoks. Õnneks on meie koguduse juhtkond ja ka liikmed mõistnud lastesse panustamise olulisust, siiski vajame pidevat hoolt ja meeldetuletust, kui olulise aardega meil tegelikult tegu on. Isegi kui lastetiim meie koguduses on üks suurematest, tundub, et ikka ei ole meil piisavalt täiskasvanuid sellesse valdkonda panustamas ning visioon ja igatsused aina kasvavad. Kui olla aus, siis see valdkond ise ei ole sugugi kerge, kuid raske on unustada ühe meie juhatuse liikme sõnu: „Kui me praegu ei mõtle ette, mida meie lapsed vaimulikult vajavad, siis ühel hetkel on nad kõik noored ning lähevad otsima seda vajadust mujalt.“

On olnud inimesi, kes algselt on öelnud, et lastetöö pole nende valdkond, kus panustada, kuid hiljem tajunud, kui palju nad ise õppisid Jumala kohta lastetunni läbiviimise protsessis. Tahaksin julgustada igaüht, kes mõtleb, et ta ei oska lastetundi läbi viia või et see justkui nõuab sinult palju, et tegelikult on minu jaoks see kohati isegi vaimulikult arendavam ja täitvam kui “suurte osadus”. Seda põhjusel, et materjal, mida sa edasi annad, peab saama elavaks sinu sees. Seda on ka mitmed uued inimesed selles valdkonnas panustades positiivse üllatusena välja toonud.

Lisaks pühapäevastele lastetundidele toimub meil kord kvartalis Mokola looduses kohtumised, kus me koguduse perekondadega läheme Jumala loodut imetlema ning üksteist paremini tundma õppima. Sinna on hea kutsuda perekondi väljastpoolt kogudust. 

Visioneerimine ja planeerimine nõuab alati julgust ja välja astumist usus, aga kogeme, kuidas Jumala igatsus ja visioon on aina enam kasutada lapsi ja noori aktiivselt evangeeliumi levimises ning vahva, kui seda kõike on nii perekonnad kui ka kogudus toetamas.

Vajame suuremaid ruume, läbimõeldumat programmi, mis annaks võimaluse lastele lisaks teooriale ka praktikas oma usku proovile panna, mitte vaid kuulda Piibli lugusid ja neid peast tunda.

Meie Mokola laste tiimi suurim igatsus on, et lapsed tunneksid ennast koguduses olulise ja vajalikuna ning et nende usk saaks üles ehitatud nii, et nad tahavad uuesti kogudusse tulla. Lisaks kõigele muule igatseme, et lapsed ja noored kogeksid, et nende Jumal on elav Jumal.

Oleme oma õpetliku sisu poolest ka päris palju astunud vee peale, et näha, mida Jumal tahab laste kaudu teha. Eelmisel aastal kohandasime näiteks Noorte-Alfa tunnid lastele sobilikeks ning võtsime rohkem aega koos lastega palveks ja ülistuseks. Meil on veel väga palju õppida, kuid kui me näeme, et pered leiavad tee kogudusse ja tunnevad rõõmu, et nende lapsed on hakanud kodus Piibli teemadel arutlema ja ülistuslaule laulma, siis see annab palju jõudu ja indu juurde.

Usun, et Jumala igatsus on üksmeel ja ühtehoidmine, seda ka koguduste lõikes. Sel aastal oleme saanud arutleda ja kogemusi vahetada kogudustega, kes on meiega samasugust mudelit rakendamas, näiteks 3D ja Tallinna Kogukondadega. Keset katkist ja murtud noorte põlvkonda on seda suurem vajadus, et me ühisel rindel seisaks perede ja laste kaitseks ning panustaks neisse nii nagu ei kunagi varem.